Dojenje in telesna aktivnost

Nazaj

DOJENJE IN TELESNA AKTIVNOST

Sonja Gorjup dipl. babica

Dojenje je v primeru, da poteka brez težav najbolj primerna hrana za dojenčka. Zaradi pozitivnih učinkov dojenja in telesne aktivnosti, ki ugodno vpliva na psihofizično počutje je popolnoma naravno, da si doječe mamice želijo početi oboje hkrati. 

V preteklosti je bila telesna vadba za doječe mame odsvetovana saj naj bi vplivala na okus in produkcijo mleka, zato je večina mamic še vedno mnenja, da vadba vpliva na okus in sestavo mleka ter posledično na zdravje otroka.

091115_ls_breastfeeding_free.jpg

Na spremembo okusa vpliva mlečna kislina, katere količina v materinem mleku se pri visoko intenzivni vadbi poveča. Kljub temu so raziskovalci ugotovili, da dojenčki doječih mam, ki so telesno aktivne, ne zaostajajo v rasti in trajanju dojenja iz česar lahko sklepamo, da telesna aktivnost mame ne vpliva na okus mleka oz. le  ta za dojenčka ni moteč. Ravno tako je dokazano, da vadba ne vpliva na energijsko vrednost in vsebnost hormonov, lipidov, proteinov ter laktoze v mleku, količina mleka pa naj bi se celo nekoliko povečala. Vsekakor pa je pomembno, da mamica posluša svoje telo in z vadbo ne pretirava.

mama_na_dijeti.jpg

Matere morajo med vadbo poskrbeti za zadostno nadomeščanje tekočine in ustrezno prehrano, sej je to odločilnega pomena pri zagotavljanju zadostne količine mleka. Če je dnevni energetski vnos manj kot 1900 kcal, je velika verjetnost, da mleko presahne.

NASVETI ZA VADBO MED DOJENJEM:

  • Pazite na vnos tekočin (voda in nesladkan čaj), med vadbo je izguba vode povečana (znojenje) zato jo je potrebno nadomestiti!
  • Povečajte vnos hrane, saj lahko pomanjkanje energijskega vnosa zmanjša produkcijo mleka.
  • Otroka podojite pred vadbo, saj bodo prsi tako lažje in bo vadba udobnejša.
  • Po vadbi se umirite preden podojite otroka
  • Takoj po vadbi slecite preznojen nedrček in oblačila, da se izognete tveganju za nastanek mastitisa.
  • Zaupajte ekipi ZALAKR, pod budnim očesom strokovnjakov za gibanje!

Avtorica članka: Sonja Gorjup dipl. babica

Kontakt

Uradni podatki

Reha Zala d. o. o.

Modri

Cert ID: 0061/00064

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Reha Zala d. o. o.
Matična številka: 7086466000