Nosečnost in nasveti

Nazaj

NOSEČNOST IN NASVETI

Nosečnost ni bolezen, je spremenjeno stanje ženskega telesa.

Nosečnost prinese marsikatero spremembo zaradi spremenjenega delovanja hormonov (razrahljani ligamenti in sklepi – medenični obroč in spodnje ekstremitete) in rastočega ploda (povečana telesna teža, sprememba težišča naprej in navzgor ter raztezanje trebušnih mišic).

Spremembe se odražajo na celem telesu. Poveča se telesna teža (normalno za 10-15 kg). Prav tako se zgodijo spremembe v organskem sistemu. Spremeni se reproduktivni sistem (uterus – raste in se nagne naprej ter pritiska na sečni mehur), urinarni sistem – sečni mehur in ledvice so bolj obremenjene zaradi povečane količine krvi v krvnem obtoku, respiratorni sistem (dvignjena diafragma za 4 cm, dvignjena rebra), kardiovaskularni sistem (povečana količina krvi 35-50%, povečana frekvenca srca za 10-20 utripov/min v mirovanju, poveča se frekvenca dihanja – paziti pri aerobni obremenitvi), mišično skeletni sistem (raztezanje trebušnih mišic, hipermobilni sklepi zaradi laksnosti (ohlapnosti) ligamentov, predvsem pri medenici; poškodbe sklepov – bolečine v križu, medenica, spodnji udi, razteg MMD – poveča se telesna teža matere, plod raste – se spustijo za 2,5 cm) – pomembne so vaje za krepitev stabilizatorjev trupa in krepitev MMD za omogočanje lažjega poroda. Predvsem se zelo spremeni telesna drža (spremenjena telesna dinamika: ramena - protrakcija, zg. udi v notranji rotaciji, glava naprej, težišče telesa se pomakne navzgor in naprej zaradi kompenzacije telesa, ker se telesna teža poveča, povečanje lumbalne lordoze, hiperekstenzija kolena).

Prav zaradi slednjega (sprememba drže in težišča), je potrebna prilagojena telesna dejavnost (o kateri smo že pisali). Sama sem s pomočjo pilatesa, ohranjala vitalnost telesa in obe nosečnosti prebrodila brez bolečin v križu, ipd. Zame največja obremenitev so predstavljale preiskave otročka, ko v milosti in nemilosti čakaš na rezultate. Žal nimaš nikakršnih zagotovil, da bo otroček zdrav. V izogib dvomu in številnim vprašanjem, ki se nam mamam porajajo v glavi, sem se v drugi nosečnosti odločila za NIFTY test.

NIFTY™ (Non-Invasive Fetal TrisomY test)

NIFTY™ (Non-Invasive Fetal TrisomY test)

NIFTY™ (Non-Invasive Fetal TrisomY test) je varen, enostaven, neinvazivni predrojstveni test (NIPT), ki odkriva tveganje za nastanek določenih genetskih nepravilnosti že od 10. tedna nosečnosti.

Z najnovejšo tehnologijo genetskega sekvenciranja, je natančnost NIFTY™ testa višja od 99% za tri najbolj pogoste trisomije, ki so prisotne ob rojstvu, in sicer Downov, Edwardsov in Patauov sindrom.

Več si preberite tukaj: www.niftytest.si

3-4D UZ

3-4D UZ

Tako je bilo meni in partnerju lažje pri srcu, saj sva izvide dobil že v 5 dneh in potrdila, da je najin otročiček zdrav.

Najina najlepša izkušnja je bila 3-4D UZ, ki sva ga opravil v Zdravstvenem centru Aristotel. V 29 tednu sva videla najinega otročička kako se smehlja, premika in spi. Mogoče takrat še v

šali, sva videla očetovo podobnost, ki jo danes vsekakor lahko potrdiva :) Vse skupaj so nama posneli na CD, ki ga še danes radi pogledamo, predvsem mlajša hči ...

Več si lahko preberete na: www.aristotel.si/vec/3d-4d-ultrazvok.

Kontakt

Uradni podatki

Reha Zala d. o. o.

Modri

Cert ID: 0061/00064

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Reha Zala d. o. o.
Matična številka: 7086466000