Rožnati oktober

Preventiva je ključ do zdravja!

Nazaj

2.jpeg

Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, najpogostejšem malignem obolenju žensk v razvitem svetu. Kot navaja stroka gre za bolezen, ki je najbolj pogosta v razvitih državah. Tudi v naši družini imamo ženske, ki so se pred leti spopadle s to boleznijo. Nekatere uspešno, druge žal ne ...

Ta zahrbtna bolezen mi je vzela zelo ljubo osebo. Žal sem videla, kako kruta bolezen je rak dojke. So trenutki, ki jih tudi besede ne opišejo. Prav zaradi tega sem se odločila, da delim svojo izkušnjo.

slika.jpg

Zato zelo spodbujam vse akcije in obvestila o preventivi, zgodnjemu odkrivanju in zdravljenju raka dojke. Prav tako je po operativnih posegih (OP) ali kemoterapiji potreben poseben terapevtski pristop vadbe, ne gre kar na "vrat na nos" pričeti z "vsako" vadbo, o slednjem se žal premalo govori, vendar že pripravljam blog v katerem bom govorila o terapevtski vadbi po OP.

11.jpg

Tudi sama, prav zaradi družinske diagnoze, opravljam preventivne ultrazvočne preglede. Kot veste je ultrazvočna preiskava je neinvazivna, brez sevanja in nenevarna. Sama preiskava ni boleča ali neprijetna. Pri pregledu nas zdravnica poleže na mizo, kjer našo dojko premaže z ultrazvočnim gelom. Nato s sondo, nič kaj boleče, kroži po dojki in pregleda vso tkivo. Ker ni močnejših pritiskov in ker smo med preiskavo same se kaj hitro sporostimo in poslušam zdravnico. Pregled se hitro opravi, jaz zanj porabim nekje 20min.

In kaj je najpomebnejše - po pregledu, vsekakor lažje spim, saj je na mojih ramenih ena skrb manj. Vendar se dobro zavedam, da se zadeve lahko hitro spremnijo, zato samopregledovanje dojk in UZ, ostajata zame stalnica.

2.jpeg

V zdravstvenem centru Aristotel, kjer tudi sama opravljam UZ dojk, lahko hitro in brez čakalne dobe, poskrbite za strokoven pregled.

Dekleta se moramo zavedati, da na tem področju lahko veliko naredimo sama. Predvsem tukaj apeliram na mlada dekleta, leta pri teji bolezni niso pomembna. Zato je zelo pomembno, da smo mlajše na tem področju aktivne same, se izobražujemo, sprašujemo, da dobimo čim več koristnih in preverjenih informacij.

Zdravje mora biti naša najpomembnejša vrednota!!! Prosim poskrbite, da se tega ne začnete zavedati, ko bo že prepozno!

Tjaša Krištofić dip. Fizioterapevtka, dipl. Kineziologinja

Kontakt

Uradni podatki

Reha Zala d. o. o.

Modri

Cert ID: 0061/00064

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Reha Zala d. o. o.
Matična številka: 7086466000