Nevrofizioterapija otrok in odraslih

Nazaj

Nevrofizioterapija za odrasle 

Omenjena obravnava je namenjena  predvsem pri nevroloških pacientih (cerebralna paraliza, po možganski kapi). Saj gre pri nevrološkem bolniku za učenje pravilnih gibalnih vzorcev, pri katero potrebujejo nadzor fizioterapevta.Gre za vsakodnevno obravnavo, ki traja več tednov. Usmerjena je v dosego cilja, ki si ga pacient in fizoterapevt  oblikujeta skupaj glede na pacientove težave. 

 

Razvojno nevrološka obravnava RNO (Bobath) za otroke

Po konceptu Bobath-RNO obravnavamo dojenčke z motnjami v razvoju, dojenčke s težavami pri hranjenju in razdražljive dojenčke. Z omenjenim konceptom omogočimo dojenčku, da lahko razvija svoje sposobnosti v največji možni meri.Poudariti je potrebno slednje:• Začetek terapije takoj, ko opazimo nepravilnosti, motnje v razvoju• Specifično negovanje proprioceptivne nevromuskularne tehnike inhibicije in stimulacije s katerimi vplivamo na aktivnost mišic (tonus)• Izvajati tehniko facilitacije s katero olajšamo izvajanje gibalnih vzorcev in gradimo senzomotorične izkušnje gibanja ter občutenja telesa.Terapija predvsem temelji na integraciji patoloških refleksov in izboljšanju tonusa. Z izboljšanjem  tonusa vplivamo na normalizacijo mišičnega tonusa distalno in tako gradimo bolj normalno držo in gibanje.

Cilj terapije je uporabiti nevroplastičnost osrednjega živčnega sistema, ki nam omogoča nadomestiti ali reorganizirati manjkajoče, prirojene ali že pridobljene gibalne vzorce. Odločilnega pomena je zgodnja in dovolj pogosta obravnava.Starše naučimo rokovanja oziroma handlinga (ang.) z novorojenčkom. Pravilno rokovanje otroku omogoča čimbolj normalne čutno gibalne izkušnje. Le-te pa so osnova za pravilnejši gibalni razvoj vašega malčka.

V prilagojeni obliki se razvojno nevrološka obravnava oz. Bobath izvaja tudi pri mladih in odraslih pacientih, pri katerih je prišlo do okvare centralnega živčnega sistema v kasnejšem življenjskem obdobju.

Kontakt

Uradni podatki

Reha Zala d. o. o.

Modri

Cert ID: 0061/00064

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Reha Zala d. o. o.
Matična številka: 7086466000