Ročna limfna drenaža po dr. Vodder

Nazaj

Kaj je manualna limfna drenaža?

Z limfno drenažo vplivamo na limfni obtok, ter tako odstranjujemo tekočino in odpadle snovi iz tkiva. Z nežnimi gibi stimuliramo krčenje limfnih žil in s tem pospešujemo limfni obtok. Poleg drenažnega učinka s tehniko limfne drenaže izboljšamo telesno odpornost in zmanjšamo bolečino. Limfna drenaža ne sme povzročati bolečin in koža ne sme pordečeti.

Komu je limfna drenaža namenjena?

Manualna limfna drenaža je namenjena vsem, ki imajo kakršne koli težave z limfnim sistemom. Zlasti osebam po mastektomiji. Ljudem, ki trpijo za limfedemom, tako primarnega, kot sekundarnega izvora. Prav tako se manualna limfna drenaža izvaja po zlomih, zvinih, po lepotnih posegih, opeklinah in brazgotinah, venskih edemih, bronhitisih in bronhialnih astmah, zaprtju in problematični aknasti koži.

Občutek težkih nog, zastajanje vode v telesu, zmanjšana gibljivost v zapestju in gležnju, prirojene nepravilnosti na limfnem sistemu, večje poškodbe, odstranjene limfne žile in bezgavke pri rakavih bolnikih, zlasti pri raku na dojkah in v trebušni votlini, so možni vzroki za nastanek limfedema. Limfedem nastane zaradi zastajanja beljakovinsko bogate medcelične tekočine v tkivu, ki se kaže kot otekanje, zlasti zgornjih in spodnjih okončin.

Kakšni so znaki limfedema?

Osebe z limfedemom poročajo o občutku težkih nog, rahle otekline, težek občutek okoli prstana in ure, poročajo o zmanjšani gibljivosti zlasti v zapestju in gležnju. Nekateri med njimi občutijo odrevenelost, mravljinčenje in pekoč občutek. Simptomi se poslabšajo, če so osebe z limfedemom izpostavljene višjim temperaturam, daljši telesni aktivnosti in daljši neaktivnosti. Omenjeni simptomi se poslabšajo proti koncu dneva. Priporočena je zmerna telesna aktivnost (dvigovanje rok in nog nad nivo srca, nežno glajenje v smeri prstov proti trupu in kompresija s povoji ali kompresijskimi oblačili).

Lahko limfedem ozravimo?

Limfedem ni ozdravljiv, lahko pa ga ob ustrezni strokovni terapiji zmanjšamo. To ne pomeni, da se ta ne bo nikoli več pojavil. Priporoča se čimprejšnje ukrepanje ob pojavu limfedema in kasneje mesečno ohranjevanje stanja.

Pomembno je, da se prve znake limfedema jemlje resno in da osebe čimprej obiščejo zdravnika. Vsak nastali limfedem ima lahko drugačen vzrok in posledično drugačno zdravljenje. Na postavljeno diagnozo lahko uspešno izberemo pravo terapijo in s tem dosežemo dobre rezultate. Limfedem se razvija počasi in postopno, vendar lahko povzroči resne komplikacije.

Kontakt

Uradni podatki

Reha Zala d. o. o.

Modri

Cert ID: 0061/00064

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Reha Zala d. o. o.
Matična številka: 7086466000