Kineziologinja ali fizioterapevtka?

Nazaj

Kineziologinja ali fizioterapevtka?

Tjaša kaj si raje Kineziologinja ali fizioterapevtka?

Diplomanti Fakultete za šport – natančneje Kineziologi smo strokovnjaki pri preprečevanju, ter obvladovanju poškodb in kroničnih bolezni.  Z veliko mero znanja pomagamo strankam doseči maksimalno telesno zmogljivost (športniki, rekreativci, otroci, starejši, ...ipd.).

Kineziologi uporabljamo različna športna znanja in preverjene nove raziskave z namenom, da razvijamo vedno nove - izzivalne programe za stranke, ter jim tako pomagmo postati/ostati fit. Naše glavno vodilo je, da verjamemo v zmožnosti naših varovancev in jih pripeljemo na višjo raven – tako fizično, kot psihično.  Naše poslanstvo je, da vnesemo med širšo populacijo vedenje in zavest  - da s vse začne pri nas samih, torej je pomembna skrb za lastno zdravje. Osredotočamo se na preventivne športne dejavnosti, da ne prihaja do številnih »over juse« sindromov (preobremenitveni sindromi) in skrbimo za dobro počutje. S tem se povečuje produktivnost tako v službi, kot tudi doma. Kot je že splošno znano smo kineziologi strokovnjaki na področju gibanja. Ljubezen do gibanja imamo v srcu.

Kdo pa je fizioterapevt?

Fizioterapevti smo zdravstveni delavci, ki skrbimo za rehabilitacijo posameznikov vseh starosti, od novorojenčkov do starejših, ki imajo zdravstvene težave ali druge z zdravjem povezane težave, ki omejujejo njihove sposobnosti, premikanja in opravljanja funkcionalnih aktivnosti v vsakdanjem življenju.

Slovenska definicija (DFS):  »Fizioterapevt je zdravstveni delavec, ki v vseh fazah zdravstvenega varstva s pomočjo vzgojnih in fizioterapevtskih metod vzdržuje, vzpostavlja ali izboljšuje psihofizične sposobnosti ter zmogljivosti zdravih, motenih v razvoju ali bolnih ljudi.”

Fizioterapevti izvajamo storitve, s katerim razvijamo, vzdržujejo in izboljšujejo pacientove funkcionalne sposobnosti, glede na različna patološka stanja (bolezni). Se pravi, da lahko pomagamo pacientom v kateri koli fazi življenja, ko sta gibanje in funkcija ogrožena zaradi staranja, poškodb, bolezni, emocionalnih – stresnih dejavnikov, oz. okoljskih dejavnikov.

Fizioterapevti si prizadevamo pacientom izboljšati kakovost življenja (ko pride do bolezni), ki je na zunaj lahko vidna kot fizično, psihično, čustveno in socialno blagostanje. Delamo v zdravstvenih področjih promocije, preventive, zdravljenja / intervencije, habilitacije in rehabilitacije.

Kaj imata oba poklica skupnega?

Gibanje! Ljubezen do gibanja in pomoč sočloveku.

Moremo se zavedati, da sta vedi medseboj zelo prepleteni, vendar sta kljub temu zelo različni. Ko nastopi bolezen poškodba, ipd. je poleg ostalega zdravstvenega osebja (specialisti, medicinske sestre, logopedi, ipd.) prva naloga fizioterapevta, da popravi funkcijo izgubljenega giba, kar lahko prinese popolno izboljšanje, ali pa zaradi narave bolezni, le do tolikšne mere, da lahko pacint spodobno opravlja najbolj pomembne življenske funkcije. Fizioterapija je sama po sebi zelo široka veda, saj zajema vsa področja človeškega telesa (nevrologijo, ortopedijo, ginekologijo, respiratorno fth, manualno terapijo, ... ipd.)

Nato, nastopi delo kineziologa, da z različnimi vadbenimi strukturami okrepi telo in duha našega pacinta, ga spodbuja in motivira, ter tako dviguje fizično in psihično blagostanje.

In kaj imata oba poklica skupnega z mano?

Kot bivša športnica, sem že v času aktivne kariere veliko razmišljala o študiju. Najprej sem bila prepričana, da moram ostati v športu, katerem koli, da le »migam«. Zato, sem se odločila za študij na Fakulteti za šport. Prav tam sem odkrila kaj zares sem in kaj želim. Zelo hitro me je navdušila veda o manualnih spretnostih (najprej kot masaža), nato vsi predmeti, ki so se dotikali anatomije, medicine športa in fiziologije. Zato sem po končani Kineziologiji razširila in poglobila nova znanja v zdravsteni smeri – na študiju Fizioterapije.

Kaj sem se naučila? Da sta obe vedi zelo različni, pa vseeno zelo pomembni in potrebni, da delujeta sinhrono in v sožitju, saj se dopolnjujeta.

Kateri poklic je bolj pomemben? Oba, zahtevata odgovornost in srčno delo – ter zavedanje, da je najbolj pomemben PACINET!

Tjaša Krištofić dipl. Fizioterapevtka, dipl. Kineziologinja

Kontakt

Uradni podatki

Reha Zala d. o. o.

Modri

Cert ID: 0061/00064

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Reha Zala d. o. o.
Matična številka: 7086466000